Historien om Dronning Louises Tehus og Paradehuset

Dronning Louises Tehus

Dronning Louises Tehus er beliggende i Bernstorffsparkens sydlige ende, der ligger ud til Vældegårdsvej. Herfra kan man gå ned ad Ved Slotshaven med parken på sin venstre side og gartneriet og Paradehuset, det smukke drivhus, på sin højre. For enden af vejen ligger det fine lille stråtækte hus.

Tehuset blev oprindelig anvendt som gæstebolig til Bernstorff Slot. I Christian IX’s regeringstid, fra 1863 til 1906, anlagde hans hustru, Dronning Louise, en smuk rosenhave foran huset.

Her tilbragte hun mange somre sammen med Christian IX og deres mange børn, ligesom huset var rammen om dronningens mange teselskaber.
Fire af parrets seks børn kom i øvrigt senere til at sidde på europæiske troner, hvorfor Christian IX fik tilnavnet ”Europas svigerfar”.

I mange år stod huset tomt, men i 2013 blev den fine, stråtækte perle renoveret med stor respekt for både historie og stil. I dag fremstår huset nyfortolket i skønne farver, med smukke tekstiler på de polstrede stole og et specialdesignet tapet på væggene, der bærer husets navn.

Åbningen af Dronning Louises Tehus er sket i samarbejde med Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, der har ansvaret for drift og vedligeholdelse af hele Bernstorff Slotshave, og det forpagtes af teselskabet Chaya.

Rosenhaven

Det var Dronning Louises store passion for roser, der i slutningen af 1800-tallet inspirerede hende til at anlægge en rosenhave foran det lille stråtækte hus, der tidligere var blevet brugt som gæstebolig til slottet.

Her tilbragte hun og kong Christian IX mange somre sammen med deres seks børn, ligesom Dronning Louise inviterede på te i haven, når gæsterne kom på besøg for at nyde hendes enestående samling af roser. Roserne er klatreroser eller slyngroser, som de også kaldes, for kvinderne var på den tid iklædt krinolinekjoler og kunne derfor ikke bøje sig ned for at dufte til roserne. Roserne er da også klippet og formet, så de selv ligner krinolinekjoler.

I 2000 blev haven genskabt med udgangspunkt i en plan fra Dronning Louises tid, dagbogsnotater fra hendes slotsgartner og et enkelt billede fra haven, som den så ud i 1880’erne.
I dag fremstår rosenhaven autentisk og enestående med et udvalg af de historiske rosensorter, der også prydede haven på Dronning Louises tid.

Paradehuset

Da Bernstorff Slotshave blev anlagt i 1760’erne, var der oprindelig mange drivhuse i haven. I dag er der kun tre tilbage, hvoraf Paradehuset er det største.

Paradehuset blev bygget under Christian IX, der regerede fra 1863 til 1906, og det var oprindelig tænkt som vinhus. I årenes løb har huset været kendt som både tomathuset, rosenhuset og ferskenhuset, og i dag hedder det Paradehuset.

Indretningen er rustik og uhøjtidelig med langborde og bænke og kig til både himmel og have gennem de mange glasruder, der skaber en særlig stemning.
Huset forpagtes af teselskabet Chaya og udlejes til private arrangementer og selskaber.